Двамата лидери са разговаряли в кулоарите на срещата на Г-20 в Рим

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън решиха днес да разработят "в най-близките дни практически мерки" с цел деескалация на конфликта между Франция и Обединеното кралство по повод риболова. Това съобщи Елисейският дворец, предаде Франс прес.

Ескалация на напрежението между Франция и Великобритания

Тези мерки трябва "да бъдат взети възможно най-бързо, за да се избегне повишаване на напрежението", обясни френската президентска канцелария след разговор между двамата лидери в Рим в кулоарите на срещата на Г-20.

Франция упреква Великобритания, че след Brexit отпуска твърде малко лицензи на френските рибари. Париж увери, че ако това положение не се подобри, от вторник ще забрани на британските риболовни кораби да разтоварват във френски пристанища и ще засили митническия контрол върху тировете. Във вторник ще се изясни дали Париж ще предприеме ответни мерки, уточни днес Елисейският дворец.

НЕЛОВКО: Шега на Макрон към Джонсън разсмя световните лидери (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вместо да отслабне, преди форума на Г-20 в петък напрежението нарасна - Лондон заплаши да подлага на "строг контрол" европейските кораби, плаващи през негови води, ако Париж осъществи заплахите си.

Джонсън се оплака вчера на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от "напълно неоправданите" заплахи на Париж и посочи, че Лондон за пръв път обмисля "активно" начин за уреждане на конфликти, предвиден в споразуменията за Brexit с ЕС.

Франция може да санкционира Великобритания заради разрешителни за риболов

Макрон смята, че доверието в Обединеното кралство е заложено на карта в споровете след Брекзит, по-специално относно разрешителните за риболов - мнение, което той изрази в интервю за в. "Файненшъл таймс".
 
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БТА