Ще доведе ли ниският брой ваксинирани до ново затваряне?

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов в ефира на „Здравей, България”. Усложнената ситуация коментираха той, бизнесменът Красимир Дачев и Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация. 

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

Рекорден брой починали от COVID-19 у нас

И според Иван Тодоров единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали. „Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.