"Искаме преброяването да се случва в ЦИК или районните избирателни комисии", категоричен е членът на обществения съвет към ЦИК

"Не е редно броенето на контролните разписки да се вменява на членовете на секционните комисии. Не сме против броенето на всички разписки, но това трябва да става в районните избирателни комисии или ЦИК. Одитът трябва да е публичен", това каза в "Деня на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS членът на обществения съвет към ЦИК Велко Милоев.

Той заяви още, че обществения съвет е предложил пълзящ одит, при който се тръгва от една определена извадка и ако резултатите не са удовлетворителни, извадката се разширява, докато се стигне до сигурни изводи дали гласовете, подадени от избирателите, и документираните отрязъци съответстват на това в електронната избирателна кутия.

За проверката на ЦИК на 1343 произволни секции от миналите избори Велко Милоев информира, че за резултата са разбрали чак през октомври.

Според него при избори 2 в 1 допълнителното натоварване ще доведе до повече човешки грешки от членовете на секционните комисии.

"Секционните комисии са слабото място на изборния процес в България", убеден е Велко Милоев.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.