Арестувани бяха съпругът й синът на кметицата

Мащабна полицейска операция в страната. В Симеоновград, Любимец  и Тетевен имаше акции срещу купуването на гласове. Арестувани са съпругът и синът на кметицата на Симеоновград. Това потвърди вътрешният министър Бойко Рашков. Според него на място са открити списъци с имена на хора, както и голяма сума пари. 

Рашков: Проведохме акции срещу купения вот на много места, има арестувани

Само в Хасковска област издадените за последното денонощие заповеди за арест, свързани с търговията с гласове за изборите на 14 ноември, са 10. Част от тези хора обаче не са в ареста поради здравословни причини, съобщиха от МВР. Сред тях са съпругът и синът на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова. Всички тези случаи са свързани с откриване на списъци с хора и личните им данни, както и с големи суми пари. Предполага се, че те са били приготвени, за да бъдат давани на гласоподавателите, които да гласуват за определена партия.

Акцията започна тази сутрин в Симеоновград, кметицата на града отрече да има нещо общо с това, в което е обвинено семейството й. В Любимец са задържани двама души с общо 140 000 лв. и злато. В Хасково и Малко Градище също има задържани.

Тази сутрин униформените пристигат в дома на кметицата на Симеоновград и арестуват съпруга и сина й.

„20-25 хиляди лева, евро, 300 евро, списъци... средства и така нататък. Открити са в други помещения извън техния дом”, обясни Рашков.

Задържаните отрекоха да са откривани доказателства за престъпна дейност.

„Аз бях в банята и не съм ги чула. Хората са изкъртили вратата”, разказа кметът на Симеоновград Милена Рангелова.

„Дойдоха, сложиха ми белезниците и никакви обяснения за нищо. Нищо не ми казаха. Не са намерили никакви пари и списъци”, обясни съпругът на кметицата Петко Рангелов.

„Открити са връзки на този човек с други лица, ангажиране с плащане на гласоподаватели за предстоящите избори. Открита е доста голяма сума пари - левове, евро и друга валута, както и списъци, които са оцветени”, каза вътрешният министър Бойко Рашков, който даде брифинг на място. Според министъра парите били предназначени за „подготовка за предоставянето на други облаги на избиратели, за да спечели политическата партия ГЕРБ честно изборите на 14 ноември”.

Задържани има в още няколко населени места на хасковска област. Навсякъде полицията открила големи суми и списъци с хора.

 

 

„Става дума за внимателно, съзнателно подготвяне на такива списъци, на лица, на които да се дадат съответните суми да гласуват за ГЕРБ. До момента не ми е предоставена информация за такива действия за друга политическа партия”, каза още вътрешният министър.

 От ГЕРБ отрекоха да имат нещо общо с изборна търговия и обвиниха вътрешния министър в отклоняване на вниманието от важните теми. От партията съобщиха, че според кметицата на Симеоновград акцията е „поръчка”.

А акциите на МВР продължават. Според Бойко Рашков не е изключено да има и още арести.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.