Примери от София, Хасково и Стара Загора

Машина за гласуване е поставена днес и в София до Метростанция "Надежда" и тя ще бъде там до 13 часа, за да могат желаещите да се упражнят в гласуването.

Но много са хората, които са под карантина, ще изпитат затруднения да упражнят правото си навот -това са близо 60 000 души в цяла България. Подадените заявления за подвижна секция за гласуванен засега в София са само 358.

Според Виолета Темелкова - Петрова, председател на 25-ти РИК - София, бройката на заявленията ще се повиши с наближаване датата на изборите.

Тя заяви още, че ако карантиниран отиде да гласува заедно с останалите до урните, това няма как да бъде установено от избирателната комисия, защото това не и е работата. Контролът трябва да бъде от съвестта на гражданите и от властите, които проследяват спазването на наложената карантина.

Задълженията на СИК е да осигури правото на вот на гражданите, които са дошли в изборната секция. 

На сайта на ЦИК и на сайта на Държавната агенция "Електронно управление" подробно са обяснени стъпките, по които карантиниран може да се подаде заявление за мобилна секция за гласуване.

 

 

Репортери: Ирен Рашева, Димитър Иванов, Георги Манев

Вижте повече по темата във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ 2 в 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК