Процедурата започна на 22 октомври

Държавна агенция „Електронно управление“, Българският институт за стандартизация (БИС) и Българският институт по метрология (БИМ) удостовериха съответствието на доставените машини за гласуване за изборите на 14 ноември 2021 г. Бяха представени методологията и начинът на изпълнение, както и технологията, по която се реализира машинното гласуване. На експертната среща беше представен и проект на доклад за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване и придружаващият софтуер.

Как ще са разположени електронните бюлетини на екраните на машините

Процедурата по удостоверяването на машините за гласуване започна на 22.10.2021 г., като беше спазен и съгласуваният с ЦИК краен срок на удостоверяване – 5 ноември 2021 г. БИС оцени съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите. БИМ направи оценка на машините за гласуване относно хардуерната конфигурация. ДАЕУ оцени съответствието на машините за гласуване относно функционалността със софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството. Трите институции представиха своята дейност, извършена по утвърдена Методика и посочени изисквания в съответните Приложения към нея.

Упражняваме машинното гласуване със симулатор в сайта на ЦИК

По време на удостоверяването, регистрираните предварително от ЦИК представители на партии, коалиции, инициативни комитети, български неправителствени организации и БАН, както и мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласуване.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.