Според следователите не става дума за тероризъм

Следователите не смятат, че атаката с нож срещу пътниците във високоскоростен влак в Бавария е била терористичен акт, предаде ДПА.

"Няма индикации за изповядван ислямизъм", каза днес на пресконференция Сабине Нагел, която води криминалното разследване. Също така изглежда, че 27-годишният заподозрян не е имал съучастници. Старшият прокурор Герхард Нойхоф каза, че според вещо лице мъжът страда от параноидна шизофрения и делюзии.

Смята се, че мъжът със сирийско гражданство безразборно е нападнал пътниците в бързия междуградски влак Пасау-Хамбург вчера. Ранени са четирима мъже. Според полицията малко след град Регенсбург, той внезапно нападнал 26-годишен мъж в пети вагон и му нанесъл сериозни наранявания по главата. След това ранил в областта на главата и торса 60-годишен пътник и ранил и друг 60-годишен мъж. После той наръгал 39-годишен мъж в тялото в друг вагон. Според информация от полицията двамата по-млади мъже все още са били в болница по обяд днес.

Нападение с нож във влак в Германия, има ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като влакът спрял, полицаите се качили и наредили на заподозрения да легне на земята. Той се предал без съпротива. В панталоните му бил открит окървавен сгъваем нож с 8-сантиметрово острие. Началникът на полицията Норберт Зинк благодари на пътниците, които са се опитали да попречат на по-нататъшните действия на заподозрения.

Според информация от полицията заподозреният, който е пристигнал в Германия през 2014 г. и е роден в Сирия, е изгубил работата си един ден преди извършването на престъплението.

Сигналът за атаката е постъпил в полицията и службите за спешна помощ малко след 9 часа местно време. Бързият влак направил непланирано спиране приблизително на половината път между Регенсбург и Нюрнберг на малката гара Зойберсдорф. Тъй като в началото ситуацията не е била изяснена, голям брой полицаи пристигнали на място и свалили пътниците от влака. Пътуването по железопътната линия между Регенсбург и Нюрнберг не беше възстановено до вечерта.
По информация на прокурора Нойхоф експерт е прегледал 27-годишния заподозрян и е заключил, че той страда от делюзии и че в момента на извършване на престъплението той не е можел да отговаря за действията си. Обвиненият ще бъде изпратен в областната болница в Регенсбург.

Според показанията на заподозрения той мислел, че 26-годишният мъж, когото нападнал, е искал да го убие и е извършил другите си действия сякаш на сън. Срещу него е започнало разследване за опит за убийство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА