Как пандемията се отрази на бедни и богати?

Милионерите на влог у нас намаляват през последната една година. Това сочат данните на Българската народна банка. В същото време българите със средни за страната доходи също се отказват от вложенията си в банки.

Обеднява ли българинът или вярва, че банките вече не са най-сигурният начин да защити спестяванията си е въпрос на гледна точка според специалисти. Статистиката е красноречива – към септември банковите депозити над 1 милион лева са 1043. Това е спад от над 9 процента в сравнение с юни. А спрямо година по-рано милионерите на влог са намалели с 27 души.

Интересна е ситуацията и при влоговете между 200 000 и 500 000 лв. Те нарастват с 35 % за последните 12 месеца. Банковите депозити между 100 000 и 200 000 лева също бележат ръст с 16 процента. А тази тенденция икономистите обясняват с решението на много милионери да разделят своите депозити на няколко по-малки, за да получават по-добра лихва.

 На тоз фон какво се случва с дребните вложители? Оказва, че те също изпразват сметките си. За една година най-масовите депозити – до 1000 лева, са намалели с 225 000 броя. Тук обяснението е свързано с инфлацията. Повишените разходи за ток, храна и други консумативи са накарали повечето българи да изтеглят вложенията си, за да се справят с кризата.

Юлия Въльовска живее в село Рогозен. Трудно покрива месечните си разходи, защото цените на храните скочили, а работа в селото – нямало.

„Ако сме в град, да кажем, ще се намери все нещичко. Обаче на село – абсурд“, споделя жената.

Отоплява се на дърва. За да посреща зимата подготвена, всяка година заделя от заплатата си. Парите предпочита да пази у дома.

„Аз лично не съм внасяла нищо в банката, но пък не съм имала и толкова средства”, казва жената.

Според икономисти решението на Юлия да не държи парите си в банка е логично.

„Предвид високата инфлация хората осъзнават, че им трябват повече пари, за да покриват ежедневните си нужди и съответно ликвидират тези малки спестявания“, каза икономистът Стоян Панчев.

Банките свалиха лихвите по депозитите

Броят на милионерите, които са направили вложения в банка през последната година, намалява. Това не означава, че богатството им е намаляло.

„Много хора с по-високи възможности са решили да разбият на по-малки вложения своите големи депозити. И съответно да получат малко по-добра лихва за парите си“, обясни Панчев.

Експерти по финансова история смятат, че COVID пандемията е увеличила разделението между бедни и богати.

„Давам пример - ако имате малък магазин и един от служителите се разболее от коронавирус, вие трябва да затворите. Ако имате голяма верига, може да поддържате работата си“, каза  Димитър Бозов, експерт по финансова история.

Друга от причините за нарастващото богатство на заможните хора е способността да преориентират капитала си по-лесно.

„Когато ти имаш повече от милион в банката, за теб е много по-лесно да изкараш този милион и да си купиш жилище в София. Докато, ако имаш 10 000 в банката и ги изтеглиш, ти няма в какъв актив да ги вложиш“, каза още експертът по финансова история.

И докато активите на милионерите растат, хората със скромни доходи се надяват инфлацията да бъде овладяна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.