Допълнителните устройства са за резервни части, обясни директорът на фирмата Веселин Тодоров

"Няма нови машини, това е фалшива новина. Тези 199 са същите, които бяха коментирани като 150, пристигнали на летище София. Към тях се добавят 36, пристигнали 10-ина дни по-рано. Още 13 са останали от пролетта". Това заяви в ефира на "Твоят ден" Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма". Коментарът му е във връзка с информацията за устройства, които не са предназначени за изборите в неделя, а се намират в склад на фирмата доставчик.

Тодоров подчерта, че общо 427 са машините, които ще се ползват за резервни части за устройствата, с които ще се гласува в неделя. Именно тези машини са извън склада на ЦИК.

"Обработили сме около 5000-6000 машини, като 150 имат нужда от ремонт. Ето защо ни трябват около 400 резервни", поясни Тодоров.

Още 199 машини за гласуване се намират в склад на "Сиела Норма"

По думите му още от началото на февруари "Сиела Норма" е поддържала такива наличности, но ЦИК не са искали справка за тях.

"През пролетта допълнителните машини бяха 400, а устройствата, предвидени за изборите - 10 000", сподели той.

ЦИК: Новите 199 машини за гласуване ни изненадаха напълно

Тодоров разкри, че тъй като от "Сиела Норма" осигуряват гаранционна поддръжка и на машините, продадени от "Информационно обслужване" на ЦИК, през лятото са увеличили наличността на устройствата за резервни части.

"Количествата са задължителни, ако ги нямахме, някой трябваше да ни санкционира", коментира изпълнителният директор.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.