ЦИК изнесе окончателните данни при 100% обработени протоколи

Политическата формация, начело с Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме Промяната", печели предсрочните парламентарни избори. Това сочат окончателните данни на ЦИК при обработени 100% от протоколите.

ВОТЪТ ПО ОБЛАСТИ: Кой къде води след изборите 2 в 1

Според финалните цифри 25.67% от избирателите са гласували за ПП. ГЕРБ остава на второ място с 22.74%, а ДПС получава 13,00%. БСП е с 10.21% от гласовете. "Има такъв народ" е на пета позиция с 9.52% от гласовете. Още две партии влизат в 47-ото Народно събрание - "Демократична България" с 6.37% и "Възраждане" с 4.86%.

Как гласуваха българите в чужбина на вота 2 в 1

В изборите за президент досегашният държавен глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат, е на първо място с 49.41%. Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева е на второ място с 22.82%, което означава, че предстои балотаж в неделя. Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото са гласували 11.57%. Данните са от публикуваното решение на ЦИК.

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.