Всички посетители на столицата сега трябва да покажат отрицателен резултат от тест за COVID-19

В сряда в Пекин влизат в сила нови строги ограничения за посетителите на китайската столица, като се изискват отрицателни тестове и драстично се намаляват вътрешните полети, тъй като градът затяга мерките срещу коронавируса преди Зимните олимпийски игри.

Остават по-малко от 100 дни до игрите през февруари, а Китай се готви за предизвикателство към стратегията си за нулево разпространение на пандемията, когато хиляди международни спортисти ще пристигнат в Пекин след месеци на строг граничен контрол.

Всички посетители на столицата сега трябва да покажат отрицателен резултат от теста за COVID-19 през последните 48 часа, а полетите от по-рисковите райони в Китай ще бъдат отменени или ограничени до един на ден с намален капацитет.

САЩ и Китай подписаха декларация за борба с климатичните промени

"Пекин е столица и има силни регионални и международни връзки... Вирусът не трябва да бъде внасян в Пекин и не трябва да се разпространява в Пекин", заяви говорителят на града Сю Хеджиан на пресконференция във вторник.

Китай заяви, че предишни епидемии сред работници на пазара в Пекин и пристанищни работници в източния китайски град Циндао са били свързани с продукти от т. нар. студена верига за доставки и съхранение на продукти при строги температурни изисквания.

Броят на случаите в Китай остава далеч по-нисък, отколкото в повечето страни, като в сряда са регистрирани само осем случая на заразяване в страната.

Но властите не поемат никакви рискове, тъй като международното внимание е насочено към Пекин в навечерието на зимните игри.

На олимпийските игри, които ще се проведат от 4 до 20 февруари в "затворен цикъл", няма да бъдат допускани зрители извън Китай.

Китай ще тества за COVID-19 3,8-милионен град след пет нови случая

Приблизително 2900-те спортисти трябва да бъдат напълно ваксинирани или да бъдат поставени под карантина за 21 дни след пристигането си. Освен това те ще бъдат тествани ежедневно.

От март миналата година Китай вече наложи изключително строг граничен контрол, в резултат на което семействата бяха разделени, а мнозина не можаха да се върнат на работа извън страната.

Тази година правилата леко се облекчиха, но влизащите в страната все още трябва да преминат през седмици карантина, наблюдение и тестове в хотел.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС