Той коментира дали е необходима промяна в Изборния кодекс

„Преговарянето е отчасти изкуство, отчасти - наука. Това е нещо, което се учи в продължение на доста години, когато ги прекарваш в международна обстановка - по широкия свят, преговаряйки за различни позиции по отношение на това как се създава сериозен бизнес”. Това заяви Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната” в „Денят на живо”.

Коментар от него дойде и за протеста пред турското посолство в София. „Изглежда, че градусът се покачва преди втория тур на изборите. Днес Външно министерство излезе със съобщение, че е имало намеса на турски официални представители на властта в предизборна агитация - нещо, което е недопустимо. Важно е нашите съграждани в Турция да могат да упражнят правото си на глас, но е важно и турската държава да не се намесва в този процес. Протестите пред посолството са оправдани, но нека бъдат мирни - да изразят своята позиция без насилие”, призова представителят на „Продължаваме Промяната”.

Относно отпадналите ограничения за гласуване в Турция, Лорер каза: „Това, което ние сме забелязали, е, че осигуряването на честността на вота е най-доброто лекарство срещу получаването на различни резултати. В дългосрочен план на нас ни се струва, че монополът на ДПС върху вота в Турция ще се промени. Защото израства едно ново поколение, което разбира и вижда ролята на ДПС, която е била доста деградивна и деструктивна в нашето общество тук. Тези хора, най-вероятно, ще започнат да променят своите навици и в дългосрочен план вотът от Турция ще се променя. В краткосрочен - нашата основна мисия е да предотвратим намеса в него, както и предизборни манипулации”, обясни той.

Дали е необходима промяна в Изборния кодекс, Лорер посочи, че трябва да се обсъди на коалиционните преговори следващата седмица.

Той коментира дали може да се намери бързо решение по темата със Северна Македония. „Бързо и лесно решение на сложни проблеми няма, но можем бързо и лесно да започнем заедно да търсим решение, което е първата стъпка към намирането на такова. За нас е изключително важно да отворим един допълнителен път към преговори с Македония. Не само историческият, но и икономическият. Колкото по-близо са двата народа и обменът между тях е по-голям, толкова по-близо ще се усещаме един друг и ще започнем да преодоляваме различията”, каза Лорер. 

Ако стане външен министър, той посочи, че не би икономизирал външната политика. „Със сигурност ще развиваме икономическите отношения с нашите съседи, които са закърнели в последното десетилетие”, уточни още Лорер.

Представителят на „Продължаваме Промяната” обясни, че първият приоритет за партията е България и благоденствието на народа. „Нашият фокус ще бъде първо върху изграждане на една стабилна коалиция, която да може да работи по приоритетите на България, включително и намиране на решения с Република Северна Македония”, заяви той.

На въпрос има ли резервен вариант ПП за премиер, освен Кирил Петков, той отговори: „Да намалим градуса на напрежението върху номинациите за конкретни имена. За нас са важни политиките на следващото правителство. Всички имена, които са се завъртели, са наши първоначални идеи. Всички те ще бъдат обсъдени на масата с коалиционните ни партньори”, поясни Лорер.

Затова дали ПП биха приели Любомир Каримански от ИТН за министър на икономиката Лорер обясни: „Той, заедно с други хора от ИТН, бяха сред онези, които имаха персонални нападки срещу нашия отбор още по време на служебното правителство”, заяви той и добави, че от „Продължаваме Промяната” държат да запазят професионалния тон, когато се касае до бъдещето на България. „Искаме да разделим персоналните отношения от политическите такива. Възможно е да обсъдим неговата кандидатура”, уточни Лорер.

Информацията, че на Корнелия Нинова е предложено да оглави парламента, а Кристиян Вигенин Външно министерство - за нея обясни, че не е чувал такава и не би могъл да я обсъжда.

Лорер обясни, че в момента се изследват варианти относно смяната на главния прокурор. „Въпросът не е прост, това е сложна процедура и търсим кой би бил най-бързият начин, по който това да се случи”, уточни той. 

Той бе категоричен, че от ГЕРБ и ДПС няма да се търси подкрепа. „ГЕРБ участваха в корупционния модел, който докара България докъдето сме в момента, а ДПС имат членове, санкционирани по „Магнитски”, завърши представителят на ПП.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.