Изплатени са 4 млн. лв. средства към бизнеса

„Подписали сме 44 договора, остават още 3-4, за да обвхванем 100% от клиентите, които ще получат помощ. Имаме и реално изплатени компенсации на стойност 4 млн. лева. Сериозната част от компенсациите ще започне от другия месец. Цялата сума е 450 млн. лева”. Това обяви енергийният министър Андрей Живков относно компенсациите за небитовите потребители на електрическа енергия.

Той увери, че в МЕ се работи активно за това помощта да стигне до крайните клиенти. По програмата за компенсиране сметките ще бъдат намалени с по 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия.

Рекордна инфлация: Спад на цените - най-рано през пролетта

„Всичко минава през протоколи, за да бъде стриктно. Потребителите трябва да са спокойни - всеки, който отговаря на условията, ще си получи компенсацията. Тези до 30 лева, които се спестиха от доставчиците от последна инстанция, ще се фактурират с последните сметки. Общата сума на компенсацията достига до 140 лева. Така тя става най-голямата в ЕС, давана на бизнеса”, посочи Живков.

Въпреки, че подкрепата ще е за сметките до края на ноември, парите ще се изплащат до края на годината. От министерството ще раздадат листовки с информация за компенсациите. Има и клип, качен на сайта на МЕ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.