Спрямо октомври миналата година инфлацията е 6 процента, казват от НСИ

Рекордна инфлация у нас. За пръв път от 12 години цените на продукти и услуги растат толкова бързо. Има ли как инфлацията да бъде овладяна и какво я причинява?

Спрямо октомври миналата година инфлацията е 6 процента според данните на Националния статистически институт. Така например храните са скочили само за месец с 1,6 на сто. При дрехите и обувките увеличението е с над 8 пункта. 

Сериозно увеличение има при транспорта. Разходите за него са скочили с 19,7 на сто. Сметките за газ, ток и вода са се увеличили средно с по 10 процента всяка спрямо миналата година. Туристическите пътувания имат ръст от 4,9%.

Все пак има и минимални намаления при някои храни. Поевтинели са рибата – 0,3%. Зелето с 3,7%, ябълките с 3,8 на сто.

Тенденциите обаче не са добри. Според експерти инфлацията ще продължи поне до пролетта на 2022-ра.

„За съжаление в цените на храните ние регистрираме един такъв устойчив тренд на покачване, въпросът е, че е много слаб постепенен, но устойчиво нарастващ”, обясни Владимир Иванов – Държавна комисия по стокови борси и тържища.

„Това не е български феномен, САЩ отчитат, че това е най-високата инфлация, която те в момента имат, тя е по-висока от българската, най-висока от 30 и няколко години насам”, обясни финансистът Емил Хърсев.

Икономистите обаче са на мнение, че случващото се е очакван процес след рестарта на производствата след ковид кризата в световен мабащ. 

„Миналата година, след като всичко е спаднало, нищо не се произвежда цените падат, сега икономиката тръгва и цените естествено се качват”, смята икономистът Красен Станчев.

А на цените на крайните продукти все повече се увеличава по-скъпият ток.

„Основна причина от една страна е нестабилния енергиен пазар, от друга на доста мощната конкурентна среда, която оказва задържащ фактор към по-голяма динамика в цените на храните”, добавя Владимир Иванов.

Затова според синдикатите изходът е увеличение на заплатите.

„Това е единственият начин  да се намали ударът по домакинствата”, смята Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”

Очакваният спор в близките седмици между синдикати и бизнес ще е именно за размера на минималната работна заплата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.