Най-малко 15 жени са загубили живота си за последната година след домашно насилие

Проблемът с насилието над жени у нас не само, че не се решава, но и се задълбочава. Единна официална статистика липсва. От началото на годината най-малко 15 жени са загубили живота си след домашно насилие. Гергана е една от малкото, която преди три години взима решение да напусне бащата на децата си заради системен физически и психически тормоз.

„Нямаше никакви индикации за насилие. Всичко започна, след като разбрах, че съм бременна с второто ни дете. Последваха обещания, че ще ме съсипе. Започна да съди мен, родителите ми”, разказва тя.

За последната година към Гергана има подадени над 1200 сигнала и около 500 жалби, че не се справя с отглеждането на децата си. „Ежедневието на жените като мен е ходене по институции, разправяне със съдилища и дела. Лишени сме от правото си да работим и да живеем нормално”, обяснява още Гергана.

Отбелязваме международния ден за борба с насилието срещу жени

В началото на годината Министерството на правосъдието предложи промени в закона за защита от домашно насилие. Година по-късно резултат все още няма. Според адвокат Биляна Лавчева промените трябва да са приоритет на новото правителство и да бъдат спешно обсъдени.

„Много момичета, които са в текущи дела, продължават да бъдат тормозени от насилниците си. Единен регистър на жертвите и на насилниците много би помогнал. Така ще се види, че конкретен човек има и предишни провинения”, обясни Лавчева.

За съжаление обаче изключително трудно се осъществява повторен контакт с жени, осмелили се да подадат сигнал към властите, казва още адвокатът.

ЮМРУЦИ И ОБИДИ: Защо държавата не успя да защити жена, станала жертва на домашно насилие?

Днес, по повод Международния ден за борба с насилието над жени, в четири родни града ще се проведат традиционните вече шествия. В столицата, пред СУ „Св. Климент Охридски”, ще бъдат разположени платна, на които гражданите ще могат да пишат послания към жертвите на насилие.

Репортер: Ирена Рашева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.