Най-много ваксинирани има в Китай

Броят на ваксинациите срещу коронавирус в света надхвърли 8 милиарда. Повече от половината от тях (4,16 милиарда) са в три държави - Китай (2,5 милиарда), Индия (1,2 милиарда) и САЩ (0,46 милиарда). Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са със завършен курс на ваксинация, тъй като много страни отчитат само броя на сертифицираните дози ваксини.

Преди дни генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че повече от 80% от ваксините в света са отишли ​​в страните от Г-20, а страните с ниски доходи, повечето от които са в Африка, са получили само 0,6% от дозите.

89 починали с COVID-19 за последното денонощие

Така например в ОАЕ и в Малдивите почти всички жители, на които е разрешено да се ваксинират, са имунизирани, а в Сингапур, Камбоджа и Куба повече от 90% от населението вече е с поне една доза. Още девет държави - Бруней, Португалия, Китай, Чили, Катар, Южна Корея, Испания, Аржентина и Малта - имат над 80% ваксинирано население. В Русия са извършени повече от 60,8 милиона двудозови ваксинации, а с една доза са ваксинирани 69,5 милиона граждани. Нивото на колективен имунитет в страната е 51,8%.

Най-малко 15 ваксини срещу коронавирус са разрешени в различни части на света, сред които Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac, препаратите на американския концерн Pfizer и немския му партньор BioNTech, на британско-шведска компания AstraZeneca и Oxford, на китайските компании Sinovac и Sinopharm, на индийски Covaxin, както и продукти на американските разработчици Moderna и Johnson & Johnson.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС