Европейската комисия няма да препоръча задължително ваксиниране срещу COVID-19

Европейската комисия няма да препоръча задължително ваксиниране срещу COVID-19. Това разясниха оттам в отговор на изказвания на председателката Урсула Фон дер Лайен. От нейните думи се разбираше, че ваксинацията ще стане задължителна.

Влязоха в сила новите правила за борба с коронавируса в Италия. Затяга се режима срещу неваксинираните, които от днес ще бъдат ограничавани да посещават редица места и събития. Из градския транспорт в Рим тръгнаха полицейски патрули. Те проверяваха пътниците за здравни сертификати или валиден отрицателен тест от последните 48 часа.
     
В Гърция антиваксъри опънаха палатки пред кемтството в Солун и се заканиха да живеят там, докато не бъдат отменени крайните мерки за борба с  вируса. Хиляди противници на задължителната ваксинация се събраха около известната Бяла кула и изминаха двете пресечки до кметството. Според правилата възрастните в страната, които не се е ваксинирали до 16 януари, ще плаща по 100 евро на месец глоба.

"Това решение беше тежко за мен, но нося отговорността да защитя най-уязвимите. Дори на някои от тях да не им харесва", сподели премиерът Кириакос Мицотакис.

Полицията изчака протестиращите да разпънат палатаките си, но на разсъмване ги изгони от тротоара пред кметството.
     
Междувременно в Съединените щати, анализират данните за новата мутация Омикрон. Първоначалните показатели сочат бързо разпространение, но може да се окаже, че този вариант на коронавируса не е толкова смъртоносен колкото мутацията Делта.

"Засега сигналите са малко обнадеждаващи по отношение на протичането му. Но отново - трябва да изчакаме със заключенията, докато не натрупаме повече опит", сподели главният медицински съветник на Джо Байдън Антъни Фаучи.

Експертите повтарят, че ще трябва да се изчака за систематизирана и точна информация. Но засега данните от Южна Африка, където Омикрон се появи и стана доминиращ вариант, не показват тревожно увеличаване на хоспитализираните пациенти.
 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.