Здравният министър отчете работата на ресорното му министерство като добре свършена

Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона. Затова от днес се възстановява плановият прием в болниците.

Възстановяват плановия прием в болниците

В лечебните заведения вече създават организация, за да лекуват и планово. Назрява обаче друг проблем - заради преструктурирането на много отделения в COVID зони, лекарите няма да могат да приемат всички за планов прием веднага. В ефира на NOVA здравният министър отчете работата на ресорното му министерство като добре свършена. Той припомни, че за разлика от много други европейски страни, у нас при последната вълна не се стигна до пълен локдаун.

Високата смъртност у нас и при настоящата COVID вълна, здравният министър отдаде изцяло на липсата на интерес към ваксинация от възрастните. По думите му и болниците, и повереното му министерство се справят добре с управлението на пандемията.

Кацаров: България обърна епидемичната вълна без локдаун

„Миналата година смъртността е била по-висока. Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и са неваксинирани”, посочи той.

Въпреки че призова хората да се ваксинират, д-р Стойчо Кацаров е категоричен – докато е на поста, ваксинацията ще остане по желание. „Продължавам да смятам, че ваксинацията е доброволен акт. В малкото време, което ми остава като министър, няма да въведа нищо ново в тази насока”, заяви той.

Междувременно в болниците вече създават организация, след като от днес отново могат да приемат и пациенти за планово лечение. Оказва се, че болните също бързат да се лекуват.

Само 7 области остават в тъмночервената зона

От столичната болница „Царица Йоанна" обясниха, че плановите интервенции са около 10-15 процента от дейностите. Заради превръщането на много от отделенията в COVID зони обаче, много от хората ще трябва да изчакат още, преди лекарите да успеят да ги вместят в графика.

„Почти постоянно са пълни леглата и ние постоянно се чудим как да направим така, че да може някой да се изпише, за да вместим на негово място друг. Много трудно ще вместим и плановия прием”, каза д-р Людмил Шопов, който е кардиолог в ИСУЛ.

Той обясни, че в момента приемат само 1/5-та от общия брой болни, които обичайно се лекуват в кардиологията. Причината – почти цялото звено е превърнато в COVID сектор. Въпреки това, при стриктен график, постепенно ще приемат и всички планови пациенти.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.