"За" гласуваха 186-има депутати

Депутатите одобриха предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС да се наложи мораториум върху цената на тока и парното за бита. "За" идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха. Така, според документа, трябва да плащаме за ток, вода и парно по тарифите от 1 януари тази година.

Тошко Йорданов от ИТН поздрави ГЕРБ-СДС за това тяхно предложение и заяви, че се радва, че те мислят за хората и излизат с такава идея. Ива Митева предложи мораториумът да се гласува отделно от това за временната комисия.

„Направихте най-големия популизъм, ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия. Вие нямате никаква представа какво направихте със свободния пазар на електроенергията в България”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

„Демонстрирахме загриженост към българските граждани и българския бизнес, които месеци наред са поставени в изключително тежки условия за оцеляване”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Преди това, със 163 гласа "за", 49 "против" и 7 въздържали се, депутатите приеха създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Идеята дойде от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" и проектът на решение беше включен като трета точка в дневния ред за заседанието на НС в сряда.

След решението за мораториум Комисията за енергийно и водно регулиране прекрати предсрочно заседанието си с мотива, че вече няма какво да обсъжда по цените на тока, водата и парното. И не насрочи следващо заседание.

„Приетият от парламента по предложение на ГЕРБ мораториум е неясен”. Това заяви Лена Бориславова, която е началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков. Според нея мораториумът не бива да продължава повече от три месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.