Зеленият сертификат отново се оказа причина за спор

Депутатите решиха да създадат 24 постоянни комисии в Народното събрание. Това се случи, след като народните представители приеха текст от новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Парламентът реши да има две нови постоянни комисии - по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията. "За" създаването на комисиите гласуваха единодушно 165 народни представители, без "против" и "въздържали се".

НС гласува и промени в наименованията на някои от комисиите. От Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата "климат", а от Комисията за дигитализация, електронно управление и информационни технологии - "дигитализация".

Председателят и заместник-председателите на НС да могат да участват в ръководството на постоянни комисии, прие парламентът. Досега те не можеха да заемат такива позиции.

При определяне състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, реши пленарната зала.

Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

Парламентарните комисии станаха повод за поредния скандал. От опозицията в лицето на ГЕРБ поискаха да разберат дали председателите на комисиите ще бъдат само от партии, които участват в коалицията. Беше поискано да се направи и редакция на текста за разпределението на комисиите.

В началото на заседанието имаше спор около предложението на ПГ "Възраждане" в правилника да бъде записано, че правото на народните представители на достъп до сградата на парламента не може да бъде ограничавано. То бе отхвърлено от мнозинството. "Предложението е превантивно - в случай че се въведе зелен сертификат", обясни Петър Петров, вносител на текста.

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) обяви, че през следващата седмица ще предложат НС да разгледа двата внесени проекта на решение (на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България"), свързани със зеления сертификат.

А от "Има такъв народ" прочетоха декларация по темата.

"Като лоялни партньори в коалиционното споразумение, политическа партия "Има такъв народ" настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани". Това заяви Андрей Чорбанов. В декларацията се припомня, че цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение.

"В сектор "Здравеопазване" договарящите се страни се споразумяха за активна позиция за справяне с COVID кризата, базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация, основаваща се на доброволен избор. Никъде в споразумението не е написана и дума за зеления сертификат, нито дори е коментирана в здравната комисия теза за задължителното му въвеждане", заяви депутатът.

Ицо Хазарта: Не вярвам на тази прокуратура

Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участващи в коалиционното правителство, въпросът за въвеждането на този сертификат не бе споменаван, коментиран или обещаван, посочи Чорбанов. ИТН винаги е подкрепяла тезата, че правото на труд не може да бъде ограничавано с такива задължителни административни мерки, се посочва в декларацията.

"С изненада установихме, че новата изпълнителна власт в лицето на министър-председателя и някои министри в самото начало на сформиране на правителство изразиха явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат за упражняване на правото на труд в Министерския съвет и някои министерства като бяха призовани работодатели и администратори да направят същото. Този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в подписаното споразумение", коментира той.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА