Те ще могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г. Новите образци са утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. 

Обмислят въвеждане на зелен сертификат за държавната администрация

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустерни дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари, бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а за еднодозовите - като „2/2”.

Всички желаещи да изтеглят европейски сертификат по новия образец могат да посетят интернет портала на НЗИС. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

С близо 300 по-малко нови случаи на коронавирус у нас спрямо вчера

Въвеждането на новите правила налага преконфигуриране на системата за европейски зелени сертификати, изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерство на здравеопазването. „Издадените до момента документи ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. До този момент са генерирани близо 195 хил. европейски сертификати за поставена бустерна доза.

Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е близо 6.2 млн. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат, е над 276 хил., а удостоверенията за доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хил.

Системата е генерирала 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, които са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване, а общият брой на удостоверенията за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., вече надхвърля 230 хил.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.