Предложението е на вътрешния министър Бойко Рашков

Полицаите ще могат да арестуват нарушители на обществения ред по време на масови мероприятия само след разрешение на началника. Това е предложението на вътрешния министър Бойко Рашков.

Най-вероятната причина за предложените нови текстове са записите с полицейско насилие от протестите през лятото на 2020-а. Мнението е на бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

„Действията на полицията са причината да се прецизира текстът, защото всички видяхме тогава, че имаше много смущаващи неща. Това е една масова безотговорност, която тръгва от министъра и надолу по вертикалата, до полицаите, които видяхме в едни грозни картини”, посочи той.

Сега - в Закона за МВР е разпоредено, че използването на физическа сила и помощни средства от полицията е допустимо само при абсолютна необходимост. Част от примерите - отказ за изпълнение на полицейска заповед, нападение срещу граждани, полицейски органи, както и сгради. В сегашната инструкция за охрана обаче не е ясно кой взема решение за действие.

„Помните на 2 септември колко бой имаше, колко сълзотворен газ, и в крайна сметка – никой не е дал разпореждане, всеки сам си е преценил и никой не носи отговорност. Това, което правят сега с промяна на тази наредба, е точно в тази насока - да се носи отговорност, от когото трябва. А именно – най-големият началник”, смята адвокатът по наказателни дела Николай Хаджигенов.

Точно това е и целта на новите текстове - да е ясно кой носи отговорност. Според измененията в наредбата - при спонтанно възникнало мероприятие решението за използване на физическа сила и помощни средства като палка и лютив спрей - да се взема от най-старшия служител от пристигналите на място, докато дойде и ръководството на силите. 

„Затова са началниците – да вземат решения. И да носят отговорност. А у нас всеки си измива ръцете с обикновения милиционер на улицата, което не може да е така. И заради това се стига до тези страшни безобразия”, посочи Хаджигенов.

„Трябва и при необходимост да обясни защо е взето едно и друго решение. Докато сега това не се случва. Всеки бяга от отговорност и се опитва да остане в сянката. Никой не излиза с лицето си да каже – аз взех такова решение”, коментира Емануил Йорданов.

Така полицаите на място ще имат право да употребяват сила по собствена преценка само при внезапно нападение. Инструкциите са публикувани за обществено обсъждане, резултатът от него ще стане ясен в началото на 2022 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.