Това се е случило късно снощи

Група бедстващи мигранти беше заловена вчера до Резово. Сред общо 48-те души има жени и няколко деца. Групата е преминала устието на река Резовска, а след това е преодоляла и граничните ограждения. Според запознати натискът от бежанци на българо-турската граница се засилва. Късно снощи групата от бежанци е била върната обратно на турска територия.

Хванаха бедстващи мигранти до Резово

В 7:30 сутринта вчера групата преминава един от пешеходните портали край гранична зона Резово, като един от водачите им затваря „вратата към Европа” след тях. Преди това бежанците са преминали устието на река Резовска, като са тръгнали по тъмно пеш от голям палатков лагер в Турция. Групата е предимно от сирийци, като с тях има жени и няколко деца, сред които и 4-годишно момиченце. С тях има и няколко афганистанци, които опитвали да преминат нелегално през България за трети път. Те били залавяни от граничните войски и връщани обратно зад огражденията към турска земя, но не спирали да опитват да търсят по-добър живот към Западна Европа.   

15 страни от ЕС ще приемат 40 хиляди афганистанци

Според неофициалнта информация напливът от бежанци към Европа се засилва, а лагерът в Турция, готов да се изнася на Запад, наброявал повече от 30 хиляди души. Откритите лодки и въжета по устието на река Резовска са десетки, а край металната ограда има инструменти, стълби, дори флексове.

За групи от по десетина момчета, дори от по 50 души разказва и един от едва четиримата жители на граничното село Сливарово.

„Деца няма толкова много, явно са само млади момчета. Като че ли са от една армия, всичките са високи и еднотипни. В началото правеха доста пакости – отваряха къщи, влизаха в тях, но вече не го правят”, разказа Иван Петров.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.