Достъпът до ваксини срещу коронавирус в света в момента бил „ограничен и неравен”

Световната здравна организация смята, че въпреки появата на Омикрон, до средата на 2022 г. е реално да бъде постигната поставената цел – ваксинация на най-малко 70% от населението в света. За целта е необходимо да се осигури справедливо и равномерно разпределение на дозите, твърдят експертите от здравната организация, предаде БГНЕС.

От СЗО смятат, че в момента достъпът до ваксини срещу коронавирус в света е„ограничен и неравен”. В тази връзка от организацията препоръчва да се даде приоритет за ваксиниране на високорисковите групи пред бустерните дози, както и пред първоначалната ваксинация на населението, което не попада в рискова група. Това е свързано с факта, че ваксинацията на рисковите групи „има най-голямо въздействие върху намаляването на сериозните заболявания и смъртните случаи“.

От пресслужбата припомниха за призива на СЗО от месец август за налагане на мораториум върху поставянето на бустерни дози на „здрави възрастни”, тъй като в пози период доставката на ваксини беше много ограничена. Този призив имаше за цел да улесни постигането на 40% ваксинация на населението в света до края на 2021 г., включително изложените на риск, както и здравните работници.

От СЗО предупредиха, че ако държави с голям процент ваксинирано население се запасяват интензивно с ваксини, в света през първата половина на 2022 г. вероятно ще се появят ограничения в доставките. Политиката на активно придобиване на ваксини от такива държави, включително за мащабна кампания за бустерни ваксинации, може да доведе до задълбочаване на неравенството в достъпа до ваксини на глобално ниво. Ако това се случи, държави с ниски и средни доходи вероятно ще се сблъскат с намалени доставки, което ще се отрази сериозно на случаите на заразяване, смърт и пренасяне на COVID-19, констатираха от СЗО. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.