Донорските бази у нас не са достатъчно добре подготвени, смята специалистът

България е една от първите страни, в която успешно е извършена бъбречна трансплантация. Има създадена необходимата система за донорство у нас, но тя не работи ефективно. Това мнение сподели в ефира на „Пулс” проф. Красимир Янев, ръководител на катедрата по урология в Медицинския университет- София.

„Нещата са кампанийни. Необходима е промяна. Всички специалисти, участващи в процеса по донорство, трябва да се съберат на една маса и да обсъдят проблемите. Имаме донорски бази, но те трябва да бъдат достатъчно добре подготвени, за да се случват нещата. Важно е да се оценяват правилно и потенциалните донори. Всичко обаче ще коства много финансов ресурс”, смята проф. Янев.

Той обърна внимание и на дистанционното обучение на студентите по медицина, наложено от пандемията. За съжаление обучението извън залите на университета носи повече негативи за студентите, смята професорът.

Нужна ли е национална политика за трансплантациите?

„Няма ли го личния контакт между студдентите и преподаватели, няма ли я клиниката, в която да влязат- те ще останат осакатени в много отношения. В клиниката виждат различни диагнози, детайли. Това генерира въпроси от тяхна страна и така се учат. Ако може да се изведе нещо хубаво, което пандемията донесе, това е, че помогна в практическата насоченост на обучението. Много млади студенти се отзоваха на призивите за помощ в COVID отделенията, като така видяха как се реагира при спешни случаи”, коментира още проф. Янев.

Синът на уролога, също носещ името Красимир Янев, без изненада следва пътя на баща си в медицината. Специалността, която той избира, обаче е коренно различна. Младият д-р Янев се е насочил към дерматологията.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.