Първите двайсет минути при попадане в лавина са решаващи, обясняват специалисти

Попадането в лавина не е някаква случайност, човешка грешка също може да предизвика такава. Това каза в ефира на „Социална мрежа” зам.-председателят на Българската лавинна асоциация Красимир Стоянов. По думите му температурните амплитуди и силният вятър са сериозна предпоставка за образуването на лавини.

Лавинна опасност в планините

„Всичко това обаче не се отчита от хората. За съжаление, голяма част от случаите, при които има попаднали хора в лавини, се дължи на грешно взети решения. Това може да се избегне само, ако сме достатъчно добре информирани. Често срещана грешка е да се излиза в планината при прясно натрупан сняг. Посетителите забравят, че отдолу е ледена основа, като спойката между двата слоя липсва. Това също може да предизвика лавина”, каза още той.

Според Красимир Стоянов в повечето случаи лавините са абсолютно предвидими.

„Има несъмнени сигнали за това че склона, през който минаваме е лавинноопасен. Например, когато ходим и чуем специфичния звук от падане на сняг, това означава, че основата под нас не е стабилна”, допълни той.

Скиорите, застигнати от лавина в Рила, се измъкнали сами

Първите двайсет минути са решаващи при подобни ситуации, като основна роля за щастливият изход от инцидента, имат хората, с които сме в планината.

„Именно те трябва да действат максимално бързо. Това, което ние можем да направим, попадайки в лавина, е да запазим самообладание”, каза още специалистът.

Красимир Стоянов е на мнение, че планинарската култура трябва да бъде възпитавана в обществото, започвайки първо от семейството.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.