Зимните олимпийски игри в Пекин са след месец

Китайският град Юйчжоу, с население от 1,1 милиона души, наложи локдаун, след съобщения за нови случаи на коронавирус, предаде Ройтерс. Зимните олимпийски игри започват само след около четири седмици и властите побързаха да поставят под контрол дори и малките огнища на коронавирусната зараза. Ограниченията в Юйчжоу, който е разположен в централната провинция Хънан, са сходни с тези, наложени за близо две седмици в индустриалния център Сиан, който стана епицентър на случаите на заразяване с коронавирус в Китай.

Юйчжоу, разположен на 700 км югозападно от Пекин, разпореди на всичките си граждани да останат по домовете си и да не напускат града, съобщи местната структура на Комунистическата партия на Китай.

Китай с рекорден брой заразени с COVID-19 от четири месеца

"Към момента не са ясни източникът на вируса и броят на случаите. . . контролирането на вируса и превенцията в нашия град са много строги", заявиха днес властите в град Сюйчан, който има юрисдикция над Юйчжоу.

"Овладяването на епидемията в най-кратък срок е политическа задача с голям приоритет, пред която се изправят всички представители на властите и обикновени хора в града", казаха те.
Вчера в района на Сюйчан бяха регистрирани два местни случая на заразяване с коронавирус с потвърдени клинични симптоми и 18 местни асимптоматични случая. Не е ясно колко са случаите в Юйчжоу.

Китай ще тества за COVID-19 3,8-милионен град след пет нови случая

В Юйчжоу беше забранено движението на превозни средства, освен ако нямат разрешение от властите, които отговарят за контрола на вируса. Освен това властите разпоредиха да се преустановят дейностите в супермаркетите с изключение на доставките на стоки от първа необходимост.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА