Случаите могат да достигнат до 100 000 дневно в края на януари

Допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19 обмисля здравното министерство на Турция, където осезателно се усеща ефектът на варианта Омикрон, съобщава БТА.

От началото на новата седмица случаите на заразени нарастват с по около 10 00 дневно, като достигнаха до около 70 000 вчера.

Медицинските експерти очакват в следващите дни да се прибави ефектът от новогодишните празници. Смята се, че към момента страната е в ситуация на нов пик и случаите може да достигнат до 100 000 дневно в края на месец януари.

Над 300 000 новозаразени с COVID-19 във Франция

От здравното министерство обявиха, че към момента няма проблем със здравната система в Турция, но е подготвена пътна карта с редица противоепидемични мерки, за да бъдат избегнати затрудненията.

Засега не се предвижда налагането на локдаун. Мерките, на които се акцентира, са засилване на контрола при влизане в търговските центрове и ограничаване на броя на клиентите; PCR тест за определени места (стадиони и спортни зали); ограничаване на запълнеността на капацитета им до 50%.

СЗО: Омикрон няма да е последният вариант на коронавируса

На дневен ред е преминаване на ресторантите, кафенетата и заведенията за бързо хранене към работа с половината от капацитета им.

Сред другите мерки е изискване за ваксинационна карта или PCR тест при посещение на кина, театри, както и ограничаване на броя на зрителите до 50 на сто.

Англия отменя задължителния PCR тест за ваксинираните

Специално внимание се отделя на положението в училищата и университетите. Специалистите алармират за тревожно увеличение на епидемията сред учениците. Силно е нараснал броят на училищата и класовете, в които занятията са отменени.

Посочва се, че много студенти в университетите не се тестват заради семестриалните изпити, въпреки че са болни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.