По-рано се появи подобна информация

Теч на лични данни от регистър на БУЛСТАТ няма и не е имало. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на пресконференция в Министерството на правосъдието по повод информация, че данните на самоосигуряващите се българи са станали публични в първия работен ден на 2022 г.

Facebook няма да уведомява за новия теч на данни

„Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица. Това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г. Направили сме анализ. Преценяваме, че това не е добро решение на закона и готвим законодателни изменения, за да се промени тази практика”, заяви Йорданова. И поясни, че броят на самоосигуряващите се лица у нас е около 300 000.

Трафикът към регистъра е анализиран, за да се види имало ли е зловредно влияние, поясни министърът на електронното управление Божидар Божанов.

ПРЕСТЪПНИЦИ В МРЕЖАТА: Теч на милиони заради кибератаки в България

От правосъдното министерство предвиждат личните данни, които не съответстват на целта на регистъра, да не бъдат във видимата част, а да са достъпни само при служебни справки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.