Срещата е предизвикана от поредното изостряне на напрежението на границата между Русия и Украйна

Русия и Съединените щати се срещнаха в понеделник за директни преговори на тема „Сигурност”. Те са предизвикани от поредното изостряне на напрежението на границата между Русия и Украйна. 

САЩ и Германия с позиция: Русия e предизвикателство за стабилността в Европа

Преди разговорите в Женева и двете държави демонстрираха твърди позиции. Руснаците дори казаха, че могат да приключат предсрочно и Москва няма да прави отстъпки.

Президентите Джо Байдън и Владимир Путин вече разговаряха два пъти, а днес делегациите обсъждат исканията, които Москва отправи към НАТО. Русия настоява Алиансът да гарантира, че няма да се разширява на Изток, да изтегли всичките си военни и въоръжение, разположени в бившия Източен блок в последните 25 години. Вчера американския държавен секретар Антъни Блинкен каза, че не очаква пробив в отношенията между двете страни.

„Русия иска от нас и НАТО да подпишем договори, че ще се изтеглим от съюзническите страни в Източна и Централна Европа и да спрем Украйна от присъединяване. Те искат да ни въвлекат в дебат за НАТО, вместо да се фокусираме на настоящия проблем - тяхната агресия срещу Украйна. Няма да ни отклонят от този проблем”, заяви Блинкен.

Джо Байдън: САЩ ще отвърнат решително, ако Русия нахлуе в Украйна

„Казват, че трябвало да разберем, че нашите предложения са неприемливи. Аз не мисля така. Ситуацията в Европа и Азия толкова се промени, че шаблоните от миналото вече са неприложими. Нашите колеги трябва да се откъснат от миналото и да започнем всичко начисто”, каза Сергей Рябков - заместник-министър на външните работи на Русия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.