Русия е уверила, че не смята да нахлува в Украйна

Вашингтон е предложил на Москва няколко идеи за деескалиране на напрежението, стана ясно след продължилата 8 часа среща между делегациите на двете страни в Женева.

Въвеждане на лимити за размера и вида на военните учения и преговори за разполагането на ракети са били две от обсъжданите идеи. Русия е уверила американските си съюзници, че не смята да нахлува в Украйна. Москва все пак е поискала гаранции, че НАТО няма да се разширява към Украйна. Това обаче е неприемливо за Вашингтон и американската делегация е предупредила, че политиката на отворените врати на Алианса трябва да продължи.

САЩ и Русия ще преговарят на тема „Сигурност”

 „Обяснихме на колегите, че нямаме никакви планове и намерения да нападаме Украйна, а и не можем да имаме каквито и да било. Всички действия за бойна подготовка на войските ни се провеждат на наша територия. В тази връзка няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация”, увери заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

 „Не мисля, че ще се изненадате да чуете, че Русия ни увери публично, че не възнамерява да нахлува в Украйна, а това са само маневри и учения. Но искам да отбележа, че нищо за ученията не е било казано на никого, а обикновено ние се уведомяваме взаимно за тях. Те могат да докажат на практика намеренията си за деескалация като върнат войските си в казармите”, заяви в отговор зам.-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.