Той беше на 65 години

Почина председателят на ЕП Давид Сасоли. Той беше на 65 години, съобщава "Ню Йорк таймс". По информация на изданието Сасоли е издъхнал рано сутринта във вторник в болница в италианския град Авиано.  

Причината за кончината му не е оповестена официално. Сасоли беше хоспитализиран с тежка пневмония по време на пленарна сесия на ЕП през септември и се завърна в Италия за лечение. Той влезе в болница отново на 26 декември, защото имунната му система се срина. 

През септември, бившият италиански журналист Давид Сасоли беше приет в болница в Страсбург за лечение на пневмония, причинена от легионерска болест. През ноември той се върна към официалните си задължения, но в края на година беше приет в болница в Италия, където е починал през нощта.

 „Днес е тъжен ден за Европа. Днес, нашият съюз изгуби страстен европеец, искрен демократ и добър човек. Давид Сасоли беше човек с дълбока вяра и силни убеждения”, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В памет на Давид Сасоли, знамената на Европейския парламент бяха свалени наполовина.

 „Днес е много тъжен ден. Дълбоко скърбим за загубата на нашия колега, приятел и президент Давид Сасоли. Той беше истински проевропеец, страстен служител на нашата институция. Беше силен социалдемократ, строител на Европа”, каза от своя страна лидерът на социалистите в ЕП Ираче Гарсия Перес.

Президентът на Италия Серджо Матарела написа, че смъртта на Сасоли отваря пропаст сред редовете на онези, които вярваха в Европа. А италианският премиер Марио Драги почете Сасоли като убеден европеец, страстен журналист, символ на баланса, хуманизма и щедростта. Съболезнования изрази и българският президент Румен Радев, според когото Сасоли е истински защитник на европейските ценности и демокрация. Френският президент Еманюел Макрон също отдаде почит

„За нас, Давид Сасоли беше не просто президент на Европарламента, но също и приятел, с когото бяхме заедно в Страсбург в началото на декември. Искам да изразя дълбоката си тъга за неговата смърт. Съболезнования на семейството, приятелите му, на италианския народ и всички в Европейския парламент”, коментира президентът Макрон.

Давид Сасоли беше избран за президент на Европейски парламент през юли 2019-та година. Мандатът му трябваше да изтече в края на този месец, а той обяви, че няма да се кандидатира отново.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.