Температурите падат до под минус 10 градуса

В часовете във вторник през нощта снеговалежите ще се ограничат в Южна България и най-вече - в Родопите. Очаква се там да паднат още 15-20 см сняг в по-ниските масиви и още до към 40 см - в по-високите части. Вятърът ще остане силен в тези райони и ще има условия за преспи и навявания.

В сряда сутринта се очакват ниски температури, които в някои райони ще достигнат минус 8 градуса. През деня севернякът ще продължи да духа с ледени пориви. Студът ще отпусне леко, но температурите ще се колебаят в интервала от минус 3 до плюс 2 градуса. Облачността ще започне да се разкъсва, тук-там - до слънчево време. В хода на деня все пак не е изключено да прехвърчи сняг в незначителни количества на места из Дунавската равнина и западните райони.

Леденостудено ще бъде времето и в планините. Снеговалежите в сряда ще намаляват и спират в часовете до обяд. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Вятърът ще е силен и студен и ще засилва усещането за студ. Температурите в топлата част на деня ще бъдат между минус 4 и минус 7, като по върховете термометрите ще показват до минус 13 - минус 14 градуса. Опасността от лавини е висока заради новия слой пресен и нестабилен сняг.

В четвъртък сутринта ще е кулминацията на студа с температури в традиционно студените точки на страната до минус 10 – минус 12 градуса.

До края на седмицата облачността ще е динамична, но валежи не се очакват. Ще се затопли, с температури между 5 и 10 градуса. Заради преноса на по-топъл въздух, в районите, където вятърът утихне, в ранните часове ще има по-трайни мъгли.

На този етап метеорологичните модели определят следващия период със сняг и студ да бъде около 18-19 януари с преминаване на студен атмосферен фронт.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.