Процентът на положителните проби е 24,5 на сто

През последното денонощие у нас са регистрирани 10 160 нови случая на COVID-19. От направените 41 433 теста, 24,5% са положителни, показват данните в Единния информационен портал. 

Новопостъпилите в болнични заведения са 572-ма. Така общият брой на хоспитализираните към момента става 5208 души, от които 542-ма са в интензивни отделения. Броят на излекуваните през последното денонощие е 861, а починалите са 93-ма.

Активните случаи на COVID-19 у нас са 179 301, а общо от началото на пандемията са регистрирани 851 945 случая на заразяване. Общият брой на починалите с COVID-19 е 32 431.

През последните 24 часа са поставени 19 321 дози ваксина. 

Семерджиев: Планът срещу COVID кризата няма да доведе до добри резултати

Планът срещу COVID кризата е силно влошен и  няма да доведе до добри резултати. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

„Основният критерий в така наречения от новите плановици „мултифакторен анализ” е  броят на интензивните легла. Те твърдят, че интензивните легла трябва да бъдат водещият фактор. Това е най-тежкият фактор, по който можем да оценяваме развитието на пандемията”, заяви Семерджиев.

По думите му пропускат се няколко нива на здравната помощ, което означава, че мерки ще се вземат чак в 3-та и 4-та фаза на плана.

„Вместо да преценяваме колко са болните, вместо да се опитваме да запазим здравите, вместо да се опитваме да не влизаме в болница, казваме, че ще вземем мерки чак когато се напълнят интензивните”, коментира Семерджиев.

Доц. Гломб: Омикрон избягва имунитета, засяга преболедували и ваксинирани

Междувременно Омикрон вече доминира у нас, защото близо 50 % от секвенираните проби са от този вариант.

„Омикрон показва доста големи различия спрямо оригиналния ухански вариант на COVID-19. Той не е по-заразен от Делта, но избягва създадения имунитет. В доста голяма част засяга вече боледували веднъж или два пъти, дори три пъти има случаи и на пробив и на ваксината”, заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог в НЦЗПБ.

Затова призова  към спазване на мерките и носене на маски и от депутатите в пленарната зала.

„Затворено помещение е, трябва да се носят маски, защото маските намаляват заразяемостта с 67 %”, заяви доц. Гломб. 

Според нея няма да се налага поставяне на 4-та и 5-та доза, а ще бъдат разработени ваксини, които са адаптирани към новите варианти на коронавируса.

„Работи се по много ваксини, така наречената „пан", която да бъде ефективна не само срещу COVID, а и срещу сезонния грип”, заяви доц. Гломб.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА