Наградите са ваучери за до 500 евро

Австрийското правителство обяви, че ще започне национална лотария, за да насърчи въздържащите се да се ваксинират. Това става часове преди парламентът да приеме законопроект за въвеждане на задължителна ваксинация, съобщи агенция Ройтерс.

Приблизително 72% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, което е едно от най-ниските нива в Западна Европа.

Новите случаи на заразяване в сряда поставиха пореден рекорд заради варианта Омикрон. Правителството иска да избегне нов локдаун, тъй като страната излезе от четвъртия едва миналия месец.

СЗО: Не подценявайте Омикрон

„Какво може да спечелите от лотарията за ваксинация? Ваучери!”, обяви канцлерът Карл Нехамер на съвместна пресконференция с лидера на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер, с която е била договорена мярката.

Нехамер каза, че иска да има финансова награда за тези, които се ваксинират, добавяйки: „Научихме се от миналото и видяхме, че лотарията за ваксинация е най-добрият възможен начин за създаване на такава система.

Австрия със законопроект за задължителна ваксинация срещу COVID

Планира се гражданите, независимо дали вече са ваксинирани или не, да получават по един билет за всяка поставена доза - общо три билета за тези, които са си направили подсилваща ваксина. Всеки десети билет ще спечели ваучер в размер на 500 евро, каза Нехамер, без да посочва за какво са ваучерите.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.