Според правилата партиите ще имат срок от пет дни, за да предложат своя кандидат

Старт на процедурата за избор на нов шеф на енергийния регулатор. Депутатите от комисията по енергетика приеха правилата, по които парламентът ще избере кой да застане начело на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според тези правила партиите ще имат срок от пет дни, за да предложат своя кандидат.  

Мандатът на сегашния председател Иван Иванов изтече още през април 2020-та година. Народните представители ще трябва да изберат заместник и на още един член от регулатора – Евгения Харитонова, чиито мандат също е изтекъл. Правилата за новия избор успяха да скарат управляващи и опозиция.

Премиерът назначи нов заместник-министър на енергетиката

“Този избор ще е много по-непрозрачен от предишните избори, защото ще се опитате за 2-3 седмици да подмените състава и да придобиете контрол върху този независим орган”,коментира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС

Петков: Най-важният ми приоритет е съдебната система, част от резултатите се появиха

“Не е необходимо една независима институция да я направите зависима за това, че сте дошли на власт”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

“Процедурата е една нормална и законосъобразна, няма промени в нея. Избираме член и председател. Нямаме партийни назначения, ние сме една коалиция. Търси се експертност”, отговори на тези коментари  Радослав Рибарски от ПП 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.