Премиерът подчерта, че услугата няма да поскъпне засега

Министерският съвет обяви как ще компенсира битовите абонати на природен газ. Компенсациите заради рекордно високите цени на синьото гориво ще дойдат с фактурите през февруари. 

Те ще се изчисляват по точна формула. По 26,77 лв. за мегаватчас от изразходваното през декември и по 42,31 лв. за мегаватчас през януари.

Това означава, че ако едно домакинство изразходва 2 мегаватчаса на месец, би трябвало да му приспаднат общо 53 лева за декември и 84 лева за януари.

Високите сметки за газ за декември шокират Ани Петрова. Тя живее в жилище от 100 кв. м в Горна Оряховица. В сравнение със същия период за миналата година, сметката и за газ е скочила два пъти и половина.

„Сметките са просто непоносими. За сравнение - мога да кажа, че миналата година за месец декември сме платили 208 лева, а този месец - 500. Това са 300 лева увеличение на цената”, коментира тя.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Предстоящите студени дни още повече притесняват Петрова. Вече е чула за обявените компенсации, но все още не разбира как сметките ѝ ще станат по-малки. „Всичко, което казват, е доста объркано и не знам по какъв начин ще стане това компенсиране на абонатите, които са на газ”, смята жената.

За да разсее съмненията на Ани и другите като нея лично премиерът Кирил Петков обясни кога потребителите на газ и бизнеса на ток могат да очакват помощта. „Сметката в началото на февруари, която ще е за януари, ще включва декември и януари. Искам да успокоя всички, които са видели по-високите сметки за ток и газ, че това, което ще се случи през февруари, е че ще видят значително по-ниски сметки. Надявам се точно когато е най-трудното, особено ако има по-студени дни, да може да се даде някаква компенсация”, коментира министър-председателят.

Въпреки че помощта още не е съгласувана с Европейската комисия, кабинетът няма съмнения, че ще получи подкрепа. Причината – подпомагане има и в други държави. „Максимално бързо ресурсът да се върне в обществото и бизнеса, така че социалният ефект да е олекотен по време на най-енергийно интензивните месеци”, посочи министърът на енергетиката Александър Николов.

Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум и тези за февруари ще бъдат по-ниски, обяви още Петков. 

„Няколко неща искам да подчертая. Първо – сметките на битовите потребители са под мораториум. Те няма да се вдигнат докато трае мораториумът. По-вискоите сметки през януари са на база по-високите цени от миналото лято”, каза премиерът. 

На днешното заседание беше приет и таванът за помощта за тока за бизнеса – 250 лева за мегаватчас.

Въпреки че помощта още не е съгласувана с Европейската комисия, кабинетът няма съмнения, че ще получи подкрепа. Причината – подпомагане има и в други държави.

„Максимално бързо ресурсът да се върне в обществото и бизнеса, така че социалният ефект да е олекотен по време на най-енергийно интензивните месеци”, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.