Предвиждат се мерки на обща стойност 5,5 млрд. евро

Италия съобщи, че увеличава усилията си за облекчаване на напрежението, свързано с високите сметки за електроенергия и газ за домакинствата и предприятията, като предвижда мерки на обща стойност 5,5 млрд. евро, предаде БГНЕС. 

Правителството вече беше заделило в бюджета 3,8 млрд. евро за домакинствата и предприятията за първото тримесечие на 2022 г., но в петък добави още 1,7 млрд. евро, главно за големите предприятия.

Миналата година държавата преустанови или намали данъците и таксите, свързани със сметките за газ и електроенергия, като през 2021 г. похарчи 4,2 млрд. евро за подпомагане на хората и фирмите, засегнати тежко от пандемията от коронавирус.

Италия, която не произвежда ядрена енергия от повече от три десетилетия, е изключително зависима от вноса и потребява много газ. Според официалните статистически данни газът представлява между 35 и 40% от потреблението на първична енергия в страната, докато във Франция този дял е около 15 %. През последните месеци цените на природния газ достигнаха исторически максимум, което се отрази на цените на електроенергията в цяла Европа.

Разходите за енергия на компаниите от сектора на услугите в Италия се очаква да достигнат 19,9 млрд. евро през 2022 г., в сравнение с 8,9 млрд. евро през 2020 г., според изчисления на търговската организация Confcommercio. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.