В сградата на парламента ще се влиза само със зелен сертификат

Нови правила за работата на депутатите. От днес всеки народен представител ще влиза в сградата на парламента само срещу зелен сертификат. Тази седмица първата комисия е насрочена за вторник, а пленарните дебати започват в сряда. Очаква се тогава да бъде и най-напрегнато заради новите изисквания.

Депутатите решиха за зеления сертификат в НС

При служебния вход на парламента вече е разположен пункт, в който всички депутати без зелени сертификати ще трябва да се тестват. Изследванията народните представители и техните сътрудници ще заплащат сами. Тестовете на администрацията и журналистите ще се поемат от бюджета на Народното събрание.


Днес повечето от служителите в администрацията влязоха след тестване или със зелен сертификат. Оказва се обаче, че служителите на НСО няма да спират депутати без сертификати. А от ръководството на парламента разчитат на добрата съвест на народните представители всички да спазват новото правило.

„Доста пленарен дебат имаше около въвеждането на тази мярка. Стигнахме до нея така, че да покажем, че и за нас важат същите правила”, заяви председателят на Народното събрание – Никола Минчев.

„Създадени са условия за проверка на сертификатите на входовете на Народното събрание. Има и мобилни устройства. Показването на резултата от изследване или зелен сертификат е въпрос на лична отговорност на всеки гражданин и на всеки народен представител, съответно. Предполагам, че всеки ще предостави тази необходима информация”, коментира говорителят на пресцентъра на парламента Теодора Димитрова.

„Ако е наистина въведено за всички, ако е направено със заповед на министъра, ако е на законово основание - съм съгласна, но с едно такова решение - неиздържано, не съм съгласна”, категорична е Ива Митева от „Има такъв народ”.

Отворен остава въпросът дали служителите на НСО ще спират депутати, които не покажат сертификат. От Възраждане са противници на изискването за зелени сертификати и това беше причина привърженици на партията да направят опит да нахлуят в парламента.

Председателят на парламента заяви, че условията за достъп вече са приети и разчита, че ще бъдат доброволно спазвани от всички народни представители.

През днешния ден и от Министерството на образованието обявиха, че във всичките им сгради ще се изисква зелен сертификат. В края на седмицата се очаква мярката да се приложи и в Министерския съвет.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.