Сред отличените е и синоптикът на NOVA - Николай Василковски

За 19-та поредна година бяха отличени Достойните българи. Сред тях, в националната кампания на "24 часа" тази година, са „Златните момичета” и олимпийските медалистки Ивет Горанова и Стойка Кръстева.

А за най-атрактивната прогноза за времето, с любов към България, беше отличен синоптикът на NOVA - Николай Василковски.

Първият ден от лятната ваканция - най-чаканият от всички ученици. Вместо да включат игра на компютъра, 10-годишните Иван и Тими изготвят бизнес план. 

Новините на NOVA с приз за насърчаване на четенето

„Той ми се обади и ми каза да се съберем и да отидем да вземем продукти и да правим лимонада”, разказва Иван. Купуват всичко необходимо. И започват да продават през цялата лятна ваканция - без почивка, защото  имат цел - да помогнат на самотна майка и нейния син, който има двигателни проблеми.

„Парите не ги взехме за нас да си купим видеоигра, а  ги дадохме на детето, защото то наистина има нужда от тези пари”, спомня си Тими.

Тази постъпка днес ги постави рамо до рамо с олимпийските ни медалисти. И взеха медали за това, че са част от Достойните българи.

Да правиш добро е по-лесно, отколкото да си стоиш  пред компютъра. Това мисли и 8-годишната Яна, която също получи награда за голямото си сърце. Вместо подаръци за рождения си ден, тя моли приятелите си да й дадат пари, за да купи таблети. Те били за деца, които нямат компютри, а трябва да учат онлайн. Яна вярва, че направеното добро винаги се връща.

Ивет Горанова е спортист №1 на България за 2021 г.

Освен Олимпийските ни шампионки, пример за най-малките е и пожарникарят Димитър Гълъбов, който за втори път взе отличието „Достоен българин”. През декември миналата година той мина през огъня и успя да спаси две бебета от горящ блок в Благоевград. Първото отличие на Гълъбов е през 2017 година, когато се притичва на помощ към Република Северна Македония след големите наводнения. Затова наградата днес му връчи премиерът на съседната ни страна, който изрази огромната си благодарност.

Сред най-достойните застана и колегата ни Николай Василковски. Заради работата си винаги в епицентъра на стихията. И заради спиращите дъха природни картини от България, които ни показва всяка седмица от екрана.

„От толкова много награди, които съм събрал в моята кариера, тази е най-ценната, защото ме слага в тази категория хора, на които аз се възхищавам”, каза Василковски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.