Той е наречен "Касини" в чест на италианския астроном от 17-и век

ЕС стартира фонд в размер на милиард евро за подпомагане на стартъп предприятия в космическия сектор. Надеждата е, че той ще промени правилата на играта и ще привлече частни инвеститори в този ключов сектор. Наречен фонд "Касини" в чест на италианския астроном от 17-ти век, той стартира като част от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който предоставя рисково финансиране на малки и средни предприятия в цяла Европа.

"Много от нашите стартъпи не могат да получат значителни капиталови инвестиции в ЕС, след като им се наложи да увеличат мащаба си", заяви Тиери Бретон, комисар на ЕС по въпросите на вътрешния пазар, на среща на европейската космическа индустрия в Брюксел. По думите му фирмите са принудени да се обръщат към инвеститори извън ЕС.

Американска компания открива филмово студио в Космоса

"Това е голяма загуба за Европа. Фондът "Касини" ще промени ситуацията", добави той.

Ръководителят на ЕИФ Ален Годар, заяви, че всяко евро, което фондът инвестира, обикновено привлича три или четири евро частни инвестиции от фирми, които иначе биха сметнали проекта за твърде рисков. Допълнителен механизъм ще осигури достъп до кредитиране на стартъпи в областта на космическите изследвания.

Русия изпраща деликатеси за космонавтите си на МКС

Европейският космически сектор се оценява на около 10% от общата икономика и се очаква приходите му да се удвоят през следващото десетилетие. Конкурентоспособността на сектора се счита за важна, тъй като много от технологиите, които той разработва, намират приложение в други отрасли.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС