"Извеждането на преден план на икономическите взаимоотношения балансира позициите", смята журналистът

"Оттласнахме се от дъното в отношенията между България и Северна Македония. Всичко беше замръзнало през последната година-година и половина", това каза в "Твоя ден" журналистът Костадин Филипов.

Според него оттласкването е станало в добро темпо и с нова динамика, която се надява да продължи. Като пример той даде, че за историческата комисия са били предвидени 5 заседания през тази година, а сега те ще бъдат три само за следващите четири месеца, като между тях се върши и друга научна и изследователска работа.

Според него в предишните години от работата на комисията е зависело и политическото поведение на двете страни и когато е въпросът с Гоце Делчев е станал проблемен, тогава са застинали и отношенията.

"Извеждането напред на икономическите взаимоотношения, инфраструктурни проеекти, балансира разговорите и позициите", смята Филипов.

Според него натиск има и от ЕС, и от САЩ, но с новите разговори показваме, че имаме желание въпросът за стартиране преговорите на РС Македония за членство в Евросъюза да се реши.

Целия разговор вижте във  видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.