Анализ на политическата ситуация у нас от Мира Баджева и Светлин Тачев

"Управляващите изтеглиха късата клечка да водят държавата в няколко кризи, освен това те нямат опит, но това им дава и малко толеранс, все пак трябва да действат бързо с неща, които не търпят отлагане - цени на ток, стоки, инфлация", това каза в "Твоят ден" политологът от Агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев.

"Кризите са много, но енергийната удря хората директно. Властта трябва да намери бързи механизми, за да се справи с нея, както и да се овладее инфлацията - през бюджета, с компенсации, за да се мине по-леко през кризата", добави той.

Според него, ако това не се случи, управлението може да бъде разклатена от протести и събития като тези от 2013 година. Проучвания сочат, че хората са много притеснени от повишаването на цените.

Журналистът Мира Баджева заяви, че управляващите в момента се опитват да овладеят цените на енергийните ресурси.

"Проблемът е много голям за хората, които трябва да плащат сметките си. Това е най-важният проблем в момента", смята тя.

За нея мораториума за тока е бомба със закъснител, тъй като не се знае какво ще се случи след него, дори и да падне по-рано.

Мира Баджева е убедена в добрите намерения на новите управляващи, които се опитват да решават проблемите на хората и да осъществяват обещаната промяна. В този процес тя вижда много грешки и прогнозира, че доверието към тях ще ерозира, но бавно, тъй като те са още млади и неопитни, което им дава известен толеранс.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.