Става въпрос за Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали

От днес още един клъстер на страната минава в третия етап от Плана за борба с пандемията. Става въпрос за Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Смолян. Това накара щабовете по места да се съберат на извънредни заседания, за да вземат решения за допълнителни мерки. Свободни легла в болниците има, но в много лечебни заведения се оплакват от недостиг на персонал заради многото заразени медици.

COVID-19: Отново близо 10 000 новозаразени за де

В Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали учениците от 5 до 12 клас, които учат присъствено ще минат на ротационен принцип, а заведенията ще работят до 22 часа и с ограничен капацитет от 50%.

В разгара на петата вълна все повече болници са препълнени. Лечебните заведения в Югозападна България отчитат сериозен натиск, а в болницата в Гоце Делчев вече няма места. Личните лекари също алармират, че пациентите ежедневно се увеличават. Един от най-големите проблеми според лекари е, че контактните лица не се изолират.

В болницата в Гоце Делчев места за болни с COVID-19 няма. Ако днес не бъде изписан поне един пациент, следващият нуждаещ се от хоспитализация трябва да се транспортира до Благоевград.„Транспортирането е труден проблем, защото този транспорт трябва да се извърши с Центъра за спешна медицинска помощ. Тук сме натоварени на максимум и трудно можем да заделим наш екип - лекар и медицинска сестра, която да пътува с шофьора на Спешна помощ до Благоевград”, заяви директорът на МБАЛ Гоце Делчев д-р Петър Филибев.

„За съжаление има доста заразени от персонала в момента, което налага останалият персонал да покрива двойни дежурства, смени, за да могат да бъдат обслужени пациентите”, коментира Иванка Ципарова - медицинска сестра в COVID отделение.

Д-р Николова: Това не е вълна, това е цунами, имаме страшно много пациенти

Опашките пред кабинетите на личните лекари не намаляват. Те се занимават както с болни и контактните с тях, така и със страдащите от постCOVID усложненията. „Това не е вълна, това е цунами. Има страшно много болни, както и много карантинирани, които трябва да се проследяват”, заяви д-р Гергана Николова.

По думите й въведените мерки остават само на хартия. Проблем са близките на болните, които не се заявяват като контактни. „Определено има по-голямо количество дечица, които позитивират пробите. За нас това е много неприятно, защото едно болно дете с висока температура се лекува с повишено внимание. Още повече знаете, че когато едно детенце е болно, цялата къща е под стрес.

Симидчиев: Вече можем да предвидим как COVID ще мутира

И макар че повече деца се заразяват, те преминават по-леко през инфекцията, сочат наблюденията на д-р Николова. Според колегата й д-р Александър Симидчиев вече има модел, чрез който да се предвиди как ще мутира вирусът.

„Мутациите, които бяха свързани между първоначалните варианти и варианта Делта, бяха свързани със заразността на вируса, защото ние слагахме маски, дистанцирахме се и вирусът трябваше да оцелява. В резултат на това той така мутира, че да може да оцелява дори и при тези условия”, коментира той.

Ваксинацията пък довела до мутацията Омикрон, при която заразността е по-голяма.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.