Това се случва за втори пореден месец

През януари стопанската конюнктура в страната се подобрява за втори пореден месец в резултат на по-добри нагласи в повечето наблюдавани сектори - промишленост, търговия на дребно и строителство, като известно влошаване се наблюдава единствено в сферата на услугите. Все повече мениджърите във всички стопански сфери прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца. Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се покачва през януари с 1,5 пункта спрямо декември, когато нарасна с 2,6 пункта, пречупвайки тенденцията на спад през предходните четири месеца.

По този начин показателят на стопанската конюнктура опитва да се върне над неговото дългосрочно осреднено ниво, но все още отстъпва от върховете, достигнати в края на пролетта и началото на лятото на 2021 г., когато индексът успя да се възстанови от рекордните дъна през март и април 2020 г. (по време на първия пандемичен локдаун).

Нови ограничителни мерки влязоха в сила в София

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през януари с 2,6 пункта след понижение с 0,7 пункта през декември, като последната анкета на НСИ отчита намаляване на негативизма в оценките и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. Благоприятни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се повишава с 1.8 пункта, което се дължи на благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца остават позитивни.

Най-сериозната пречка, затрудняваща дейността, остава несигурната икономическа среда, посочена от 61.0% от предприятията. През последния месец е регистрирано и засилване на негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене. Относно продажните цени 30.5% от търговците на дребно прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

БАЗ и СЗБ: Стартираме съдебни дела заради заповедите, дискриминиращи бранша ни

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 0.6 пункта в резултат на изместванетона очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро“ към запазване на „същото“. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са резервирани.

Факторите „несигурна икономическа среда“ и „конкуренция в бранша“ продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса в сектора. В сравнение с декември 2021 г. нараства делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите три месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА