От днес още един регион от картата на здравните власти е в червено

Още един голям български регион влезе в третата, червена фаза от разпространението на коронавируса у нас. От днес затягат мерките в Пловдив и съседните области. Проверка на NOVA показа, че новите мерки за заведенията от вчера масово не се спазват. Междувременно, в Югозападна България вече има болници, които са на път да останат без свободни легла.

От днес още един регион от картата на здравните власти е в червено. В него попадат Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Хасково и Стара Загора. С преминаването в Етап 3 там ще бъдат въведени ограничителни мерки. 

От днес в Благоевград заведенията ще работят с намален капацитет, а след ваканцията учениците от 1-ви до 4-и клас ще са задължени да носят маски в клас. В Югозападна България отчитат и сериозен натиск върху лечебните заведения, в Гоце Делчев вече няма свободни COVID легла.

Личните лекари отчитат сериозен скок на броя на заболелите, а сериозен проблем според тях е, че голяма част от контактните лица не се карантинират.  

Легла за пациенти с коронавирус в болницата в Гоце Делчев няма. Ако днес не бъде изписан поне един, следващият нуждаещ се от хоспитализация трябва да се транспортира до Благоевград.

„Транспортирането е проблем, защото с Центъра за спешна медицинска помощ трябва да се извърши този транспорт”, коментира директорът на МБАЛ Гоце Делчев д-р Петър Филибев.

COVID-19: Отново близо 10 000 новозаразени за ден

Наред с многото пациенти има и много болни медици. „Налага се останалият персонал да покрива с двойни дежурства, смени, за да могат да бъдат обслужени пациентите”, обясни медицинската сестра в COVID отделението Иванка Ципарова.

Заради високия брой заразени, в следващите две седмици в Благоевград ще има и нови ограничителни мерки. Заведенията ще работят с намален капацитет, ограничения ще има и за учениците.

„От понеделник отчитаме два дни с по около 100 заразени по-малко. Надявам се, ако не сме преминали, поне да доближаваме пика, поне за нашата област”, каза директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Д-р Николова: Това не е вълна, това е цунами, имаме страшно много пациенти

По-малко хора в заведенията, вечерен час и ограничения за посещения в моловете за малолетни се въвежда и в Бургас. „Областта в момента е с 1 853 на 100 000 заболеваемост за последните 14 дни”, отчете директорът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров.

Опашките пред кабинетите на личните лекари не намаляват. „Това не е вълна, това е цунами. Страшно много болни, много карантинирани хора, които се проследяват”, посочи общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.  

Проф. Кунчев: Пикът ще дойде идната седмица със 70 000 новозаразени дневно

По думите ѝ въведените мерки остават само на хартия. Проблем са близките на болните, които не се заявяват като контактни. „Не могат да се карантинират хора, които са били в контакт. Те продължават да се разхождат по улиците, разболяват се, пренасят инфекцията”, добави д-р Николова.

Вече има модел, който да проследява развитието на вируса, обясни доц. Александър Симидчиев. Остава обаче неясен въпросът дали двойно по-заразният Омикрон няма да бъде последван от поредна мутация.

„Проблемът обаче е, тези високи нива, които са почти двукратно на нивата, които имахме преди това - дали ще доведат до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира”, уточни доц. Александър Симидчиев.

Математици прогнозират, че с действащите към момента мерки страната ни ще достигне пикът на петата вълна след седмица.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.