За пътя им говорят журналистът Мажд Алгафари и адвокат Диана Радославова

"Броят на мигрантите, които идват в България, се е увеличил 3,1 пъти през 2021 г. Основната причина за това е кризата в Афганистан. Нормално е хората да бягат, за да спасят живота си, в Европа. Те имат права и идват като търсещи закрила". Това каза в ефира на "Твоят ден" Диана Радославова, адвокат и директор на Центъра за правна помощ "Глас" в България. Тя подчерта, че трябва да се подхожда много индивидуално и да се разследва бежанската история на всеки човек. 

Откриха 61 мигранти в камион в Бургас (СНИМКИ)

"Те влизат нелегално и най-вероятно многократно са били отблъсквани от границата, което е в разрез с международни разпоредби. България многократно е била критикувана в мониторингови доклади по този въпрос", каза още адв. Радославова.

"Няма ден, в който мигранти да не минават границата на България, но ако са без документи, трябва да се връщат обратно. А документите им не са изгубени, а доброволно оставени в Турция", коментира журналистът Мажд Алгафари.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.