Според него от бюджетната пица за хората ще остане само блата

"Премиерът връчи фрагментиран списък с корумпирани лица на главния прокурор. Въпросът е защо не е занесъл и другата част от списъка. Това ли са всички хора от корупцията?", попита Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", в студиото на "Денят на живо". 

Той изрази мнение и за разходването на разпределените пари. "Те напълно сигурно ще потънат в нечии джобове, винаги става така. Ако има нулева толерантност, няма да потънат, но не съм убеден в това. Въпросът е корупцията да се спре до някаква приемлива граница", коментира Манолов.

Синдикалистът коментира бюджета метафорично. "Има пица, изглежда гарнирана. За мен големият въпрос е кой ще изяде гарнитурата, дали за нас няма да остане само блатът. Динамиката на нарастването на цените е притеснителна. Парадоксално е да се преглежда отново бюджета през юни, но вероятно е разумно", сподели той. И допълни, че е безобразие заплатите на медицинските сестри да са така ниски.
 

По думите му е важно при кой къде ще отидат 8-те млрд. от бюджета. "Клише е таванът за преразпределение. Истински абсурд е да го мерим в процент. Да видим дали отделените средства ще стигнат за постигане на целите", призова той.

Притеснява го заявеното намерение за неувеличение на доходите в целия бюджетен сектор. "Случващото се в БАН също поражда притеснения. По времето на Дянков разходите за наука имаше план да станат до 1% от БВП, в рамките на сегашния бюджет слизат под 0,3%", подчерта Манолов. У него буди недоумение информацията, че в държавния сектор са най-много работещите на минимална работна заплата, защото се настоява харчовете за заплати в сектора да бъдат намалявани всяка година.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.