Нямам никакви притеснения от това какво и дали г-жа Йорданова ще внесе във ВСС, подчерта главният прокурор

Главният прокурор обяви, че не се притеснява от намерението на правосъдния министър да поиска предсрочното му отстраняване. Изказването на Иван Гешев е в интервю за вестник 24 часа. Очаква се шефката на правосъдното ведомство Надежда Йорданова да внесе такова искане във ВСС съвсем скоро. Конституционния съд даде зелена светлина за това с решението си от тази седмица. То обаче още не е влязло в сила.

Петков: 20-ият в списъка ми за прокуратурата е този, на когото го предадох

Иван Гешев не е изненадан, че се задава трето поред искане на правосъден министър в рамките на една година за отстраняване от поста му.

 „След като мафията и олигархията така яростно атакуват главния прокурор и прокуратурата, означава, че сме на прав път, означава, че аз и колегите ми си вършим добре работата”, каза обвинител номер 1.

Правосъдният министър ще поиска предсрочното отстраняване на главния прокурор възможно най-бързо след обнародването на решението на Конституционния съд в Държавен вестник.

„Аз ще започна процедурата за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор още с внасяне на съответното предложение. Дали те ще го уважат - предстои да видим", заяви Надежда Йорданова. Намерението й не притеснявало Иван Гешев.

СХВАТКА: Взаимни обвинения между бивш министър и Прокуратурата (ОБЗОР)

„Нямам никакви притеснения от това кога и дали госпожа Йорданова ще внесе във ВСС искането”, каза в отговор главният прокурор.

Ако този състав на ВСС отхвърли искането на правосъдния министър, то той може да направи пореден опит при други обстоятелства, обясняват експертите.

„Такива основания са възможни, ако има данни за извършени съответно тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения или действия с които се уронва престижа на съдебната власт, така че това, че веднъж е отхвърлено, не означава, че не може да се внесе отново”, обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Към момента обаче главният прокурор смята, че искането за отстраняването му e политическа атака.

„Надявам се този път това искане да е мотивирано не само и единствено с политически мотиви, а да има все пак и някакви юридически аргументи”, заяви Гешев. 

„В назоваването на конкретни нарушения и действия, които уронват престижа на съдебната власт, няма нищо политическо”, смята обаче правосъдният министър.

Решението дали главният прокурор ще изпълни мандата си до края зависи от пленума на ВСС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.