Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов

Закупуване на определени количества електрическа енергия, които да се ползват от общини, болници и социални учреждения обмислят в Министерството на енергетиката. Това съобщи пред БНР ресорният министър Александър Николов. Той прогнозира също и че след падането на мораториума върху цените на тока и парното на регулирания пазар, няма да има поскъпване на електроенергията за бита.

Болници настояват сумите над 150 лева от цената за мегаватчас да се поемат от държавата

По думите на Николов предоставянето на определени предварително закупени количества електроенергия за общини, болници и социални учреждения е сред средносрочните мерки за помощ от страна на държавата. „Дали ще е държавно дружество, или не, предстои да се анализира с Министерство на финансите”, уточни той.

Министърът определи като временно решение наложения мораториум върху цените на тока и парното за битовите потребители. „Няма индикации, няма натиск върху системата за повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители. Не мисля, че следва да се спекулира към момента с тази тема и мисля, че трябва да се даде време и „въздух”, образно казано, на новия състав на КЕВР да прегледа всички възможни механизми, с които разполага”, посочи Николов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР